ROLLS ROYCE-UL LUI MUHAMMAD ALI SCOS LA LICITATIE

20 septembrie 2018
Comments off
1.426 Vizualizari
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

Colecționarii de automobile retro și fanii legendelor din sport au primit de curând o importantă știre – Un Rolls-Royce Silver Shadow Convertible din 1970, care a aparținut legendei boxului mondial ” The Greatest″ – Muhammad Ali(Cassius Clay), va fi scos la vânzare de către casa de licitații Bonhams pe data de 5 octombrie la Zoute în Belgia.

Exemplarul scos la licitație are un preț estimat între 47.000 și 70.000 de dolari și este unul din cele doar 272 unități de Silver Shadow Convertible cu postul de conducere pe partea stângă realizate de celebrul carosier britanic H.J. Mulliner Park Ward din Willesden, Londra. La momentul lansării sale, acesta a fost cel mai scump model din gama constructorului britanic Rolls Royce.

Această variantă ″scurtată″ a modelului Silver Shadow, realizată de Mulliner Park Ward beneficia de o caroserie realizată din aluminiu fiind oferită în două variante: coupe și cabrio care dispuneau de un interior mai luxos decât cel al variantei sedan a modelului Silver Shadow având printre altele mochetă Wilton, tapițerie din piele Connolly și finisări din lemn de nuc. Din punct de vedere mecanic, Convertible era identic cu varianta sedan fiind propulsat de V8-ul de 6.7L a cărui putere estimată de 250CP era transmisă prin intermediul unei cutii de viteze automată cu 3 trepte. În ciuda greutății de 2.190 kg, motorul permitea o viteză maximă de 190 km/h.

Silver Shadow Convertible s-a dovedit a fi un mare succes, din martie 1971, Rolls-Royce a luat decizia să ofere viitoarelor ″conversii″ o identitate proprie, modelul fiind redenumit Corniche. Nu este surprinzător că procesul de conversie a caroseriei de la sedan la cabrio a durat aproximativ 20 de săptămâni și a fost realizat manual. Această transformare a caroseriei costa 3.500 de lire sterline care se adăuga la prețul deja ridicat de 9.000 lire sterline a variantei sedan.

Prețul ridicat al modelului nu l-a descurajat pe Mohammad Ali care si-a achiziționat Rolls Royce-ul în decembrie 1970 din New Jersey pentru suma de aproximativ 16.000 de dolari (aproximativ 105.000 dolari în zilele noastre). În același an, licența de box i-a fost reinstituită americanului după o suspendare de trei ani din cauza refuzului acestuia de înrolare în armata americană în timpul războiului din Vietnam.

“Aceast Silver Shadow a fost cumpărat de nou de către o legendă sportivă aflată într-un top special”, a declarant Gregory Tuytens, specialist în automobile de la Bonhams și care a mai adăugat “Mai multe opțiuni personalizate comandate de Ali sunt încă prezente astăzi pe automobil cum ar fi tetierele speciale, o dotare destul de rară la acel moment”.

Acest exemplar a fost cel mai mare și mai scump automobil deținut de “The Greatest″, după cum chiar Ali se autointitula pentru strălucirea sa în ringul de box. Născut Cassius Clay, Muhammad Ali a obținut medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1960 înainte de a deveni campion mondial la categoria grea în 1964, când l-a învins pe Sonny Liston. După suspendarea sa, Ali și-a recuperat titlul la categoria grea de două ori  în anii ’70, întâi prin înfrângerea lui George Foreman și apoi lui Leon Spinks.

După ce a înregistrat o cariera de success cu 56 de victorii, 5 meciuri pierdute și 37 de knock-outuri, Muhammad Ali s-a retras în 1981 la vârsta de 39 de ani. El a fost numit în 1999 de către BBC – ″Sportsman of the Century″. În 1984, Ali a fost diagnosticat cu boala Parkinson iar pe 3 iunie 2016, acesta a decedat la vârsta de 74 de ani.

Cunoscut ca fiind un entuziast al mărcii Rolls-Royce, deținând mai multe modele pe parcursul vieții sale, Ali a păstrat acest exemplar Convertible timp de șase ani. De atunci, exemplarul a ajuns din S.U.A. în Europa, unde proprietarul său actual din Olanda l-a scos l-a vânzare prin intermediul cunoscutei case de licitații.

Proprietarul actual a păstrat automobilul în condiții optime, acesta nefiind restaurant vreodată și se află într-o perfectă stare de conservare cu doar 4.475 mile parcurse potrivit datelor și fotografiilor furnizate de Bonhams.

Viitorul cumpărătorul va primi documentația completă cu istoricul automobilului, inclusiv copii cu specificațiile tehnice, cartea service și certificatul de garanție. Pe lângă acestea au mai fost incluse o copie a permisului de conducere provizoriu al lui Muhammad Ali, sub numele de Cassius Clay, plus o fotografie a sportivului american alături de artista Diana Ross și Rolls Royce-ul său din fața Caesars Palace din Las Vegas înainte de lupta sa din ring împotriva lui Joe Bugner din 1973.

Pugilistul american a fost un cunoscut ca un ″împătimit al automobilului″, printre cele mai cunoscute automobile deținute de acesta sau înumărat un Mercedes-Benz 220S model 1959 încrustat cu bijuterii, numit “Wings Angel Angel”, un Cadillac Eldorado fabricat în 1962, un Chrysler Imperial din 1964 dar și un Alfa Romeo Spider model 1976 care a fost scos la vânzare de curând tot prin intermediul unei licitații.

Varianta cu 4 uși a modelului Silver Shadow se găsește la vânzare în funcție de stare și dotări cu prețuri începând de la 12.000 euro în timp ce varianta cabrio al aceluiași model se găsește la sume ce depășesc de multe ori 40.000 euro.

Text: Auto Retro Passion

Foto: Bonhams; Getty Images

Comments are closed.