Lamborghini Miura S, daruita de Onassis cantaretului Stamatis Kokotas

16 decembrie 2012
Comments off
1.122 Vizualizari

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Lamborghini Miura, un automobil supersport recunoscut pentru design-ul spectaculos realizat de Marcello Gandini si performantele foarte ridicate (viteza maxima 278km/h; acceleratie 0-100km/h in 6.5 sec.) a fost lansat cu ocazia Salonului Auto de la Geneva din 1966. Dezvoltat de o echipa din care faceau parte: Gian Paolo Dallara, Paolo Stanzani si Bob Wallace, modelul supersport italian dispunea de motor V12 de 4L(350CP) amplasat central, caroserie cu doua locuri fiind initiatorul automobilelor supersport de inalta performanta.

Modelul a fost unul foarte reusit si a devenit o adevarata legenda chiar daca a fost fabricat in doar 764 de exemplare pana in 1972. Versiunea S de la Spirito dipunea de unele imbunatatiri o putere majorata a motorului la 370CP a fost prezentata in 1968 si fabricata in 140 de exemplare.

De curand, un exemplar unic de Miura S personalizat, asamblat in 1969 va fi scos la licitatie de casa britanica de licitatii Coys. Exemplarul de culoare maro metalizat are numarul de sasiu 3829 si este Lamborghini Miura S The Aristotel Onassis – Stamatis Kokotas. Acest exemplar a fost oferit cadou de magnatul grec Onassis, cel mai bogat om al planetei la acea vreme, conationalului sau Stamatis Kokotas. Stamatis Kokotas era un impatimit al vitezei si un mare iubitor al masinilor sport, fiind si pilot de raliuri pe langa meseria sa de baza, cea de cantaret. Legenda muzicii grecesti a condus masina timp de 2 ani, la inceputul anilor 70, pana cand a avut o problema cu motorul si a inapoiat-o fabricii italiene pentru reparatii. Acest exemplar pentru restaurat dispune de aer conditionat, geamuri electrice si numeroase elemente personalizate a fost descoperit in parcarea subterana a hotelului Hilton din Atena dupa ce a stat acolo aproape 41 de ani.

Masina va fi scoasa la licitatie cu motorul inca neinstalat, propulsorul reconditionat urmand sa fie expus alaturi de automobil. Organizatorii licitatiei estimeaza ca masina va fi vanduta la un pret cuprins intre 320.000 – 370.000£.

Text: Auto Retro Passion
Foto : Simon Clay/ Coys

 

Comments are closed.