Colectia lui Jay Leno

19 decembrie 2012
Comments off
1.892 Vizualizari

Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

Jay Leno, cunoscutul prezentator TV al emisiunii „The Tonight Show” din Statele Unite, a fost pasionat de masini inca din copilarie si a investit de-a lungul timpului in automobile: de epoca, super sport, berline de lux sau mai nou ecologice, precum si motociclete, multe dintre ele fiind exemplare unice.

In garajul sau din Burbank – California, intins pe mai bine de 1500 de metri patrati  si pe care Jay Leno il numeste „Big Dog”, stau aliniate nu mai putin de 240 de automobile si motociclete, majoritatea in perfecta stare de functionare. Nu este insa un muzeu, subliniaza Jay Leno care este un sofer pasionat si poate fi vazut deseori la volanul bijuteriilor pe patru roti pe care le-a adunat de-a lungul anilor.

Leno este un automobilist pana in maduva oaselor. Acesta isi conduce toate masinile pe care le detine, le repara alaturi de mecanicii sai si le expune la diverse show-uri. Colectia sa contine masini pe gustul oricui, iar BusinessInsider.com a incercat sa aleaga cateva dintre cele mai fantastice masini din “Big Dog Garage”.

Printre „favoritele” lui Jay Leno se inumara printre altele: Stanley Steamer din 1909, Baker din 1909, Blastolene Special (sau Tank Car) cu 1600CP, Bugatti Atlantique, Duesenberg – diverse modele, Chrysler Turbine, Rolls Royce Phantom II cu motor V12 de 1000CP, Buick Roadmaster, Oldsmobil Toronado cu motor V8 de 1000CP, Fiat-ul Topolino model 1937, Lamborghini Countach model 1986, Porsche Carrera GT, Bugatti Veyron, concept car-ul GM EcoJet, Pagani Huayra iar de curand s-au mai adaugat la colectie un Lamborghini 350GT si un tractor Lamborghini R485.

Pentru a putea impartasi aceasta pasiune cu alti amatori de masini de colectie, Leno a deschis un site unde se posteaza clipuri video si fotografii in detaliu cu automobile sale.
Tot pentru cultivarea pasiunii lui pentru mecanica si masinile de colectie, Jay Leno detine o rubrica in revista Popular Mechanics in care isi prezinta colectia sa de automobile si ofera sfaturi cu privire la diferite subiecte auto, inclusiv despre restaurare, modele unice, cum ar fi masina sa hibrid, alimentata de energia solara.

Preocupat de efectul pe care-l au emisiile poluante asupra mediului, Jay Leno s-a implicat si in dezvoltarea unor tehnologii verzi. Vedeta a colaborat cu inginerii de la General Motors pentru constructia unui autovehicul ecologic EcoJet.

Cine vrea să imite pasiunea lui Jay Leno pentru colectarea neantrerupta, pot face acest lucru pe o scară mică. Ca jucărie – macheta, producătorul Mattel a lansat propria „Jay Leno Hot Wheel”, colectie care reflectă masinile din colectia lui Jay Leno.

Text: Auto Retro Passion
Foto: Jay Leno’ Garage; arhiva

Comments are closed.