FERRARI 250 GTO – PRIMUL AUTOMOBIL CU STATUT DE OPERA DE ARTA

26 iunie 2019
Comments off
1.753 Vizualizari
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

Câștigarea statutului de operă de artă a supercar-ului Ferrari 250 GTO la validat Tribunalul de la Bologna(Italia) și care în acest caz aplică legea 633/1941 privind drepturile de autor. Acest caz reprezintă o premieră absolută pentru un automobil.

Totul s-a materializat în urma unei cereri venite din partea constructorului italian din Maranello de a-și proteja modelul legendar de o reproducere pusă în practică de o companie din Modena specializată în reproducerea unor modele auto care au marcat istoria automobilului. Protecția nu se referă doar la brandul Ferrari ci și la cea a modelului său celebru 250 GTO.

În premieră pentru un automobil, Tribunalul din Bologna a acceptat cererea venită din partea Ferrari, atribuind dosarul unui complet special format. Bazându-se pe o valoare artistică recunoscută de numeroase premii și atestări oficiale, organismul competent nu a ezitat să decidă atribuirea statutului de operă de artă berlinetei italiene proiectate de Sergio Scaglietti. Aplicând Legea 633/1941 privind drepturile de autor, 250 GTO devine astfel, în toate privințele, primul automobil din istorie cu statutul de opera de artă.

Chiar dacă este aproape imposibil de reprodus acest supercar Italian, ordonanța secției specializată a Tribunalului de la Bologna a definit, de fapt, Ferrari 250 GTO ca fiind “un unic de acest gen, o adevărată și proprie icoană automobilistică”.

De asemenea, sentința intenționează să împiedice difuzarea de desene sau reinterpretarea cu acest modelul. Cel mai bun axemplu în acest ultim caz fiind cele apărute recent pe site-ul RobbReport.com, realizate de o companie din Modena care intenționează să lanseze pe piață un număr de zece replici ale modelului Ferrari 250 GTO la prețul de 1 milion de euro fiecare. Suma reprezintă cu aproximativ 40 de miloane de euro mai puțin decât exemplarul autentic, vândut în luna august anul trecut prin casa de licitații RM Sotheby’s din cadrul evenimentului de la Pebble Beach California.

Foto: RM Sotheby’s; Arhivă

Comments are closed.

August 05, 2021