PEBBLE BEACH CONCOURS D’ELEGANCE 2015

20 august 2015
Comments off
1.148 Vizualizari

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Pe 16 August 2015 s-a desfasurat cea dea 65-a editie a traditionalei reuniuni a colectionarilor de elita de automobile clasice “Pebble Beach Concours d’Elegance” din California (Statele Unite ale Americii).

La editia din acest an au participat circa 220 de automobile din diferite clase, de serie redusa sau prototipuri sosite din 16 tari. Multe dintre vehiculele istorice participante apartin unor marci celebre precum: Alfa Romeo, Bentley, Bugatti, Duesenberg, Ferrari, Hispano-Suiza, Isotta Fraschini, Lincoln, Maserati, Marmon, Mercedes, Packard sau Rolls Royce si reunite in numai putin de 30 de categorii diferite.

Juriul concursului american care l-a avut presedinte pe Chris Bock a desemnat la editia din acest an “Best of Show” un  Isotta Fraschini Tipo 8A din 1924. care apartine colectionarului american Jim Patterson din Louisville – Kentucky.

Exemplarul castigator are numarul de sasiu 605, a fost fabricat in 1924 si avea caroserie tip tourer. In 1931 acest exemplar este achizitionat de carosierul elvetian Worblaufen F. Ramseier & C. care l-a dotat cu o noua caroserie tip cabriolet. Exemplarul a fost expus la Salonul Auto de la Geneva din 1932 iar un an mai tarziu a castigat grand prix-ul d’Honneur de la Cannes. Jim Patterson este proprietarul automobilului castigator din februarie 2014, automobilul mai avand inainte doar trei proprietari, toti europeni.

Modelul Tipo 8A al producatorului italian Isotta Fraschini a fost fabricat intre anii 1924 – 1931 in 950 de exemplare. Modelul beneficia de un motor cu 8 cilindri in linie cu capacitatea de 7370 cmc care dezvolta 160CP.

Pe langa marele premiu “Best of Show” au fost acordate alte peste 30 de premii pentru diferite clase si categorii inclusiv motociclete decernate inclusiv de catre  FIVA (Federation Internationale Vehicules Anciens) sau publicatia americana Road & Track.

La editia din acest an a fost consemnata si o premiera romaneasca, cunoscutul om de afaceri si fost mare tenisman Ion Tiriac este primul roman care participa la acest mare concurs de eleganta. Omul de afaceri a intrat in competitie cu un valoros exemplar de Rolls Royce Phantom IV Hooper Sedanca de Ville cu anul de fabricatie 1952 si care a fost rasplatit cu trofeul Lucius Beebe care se acorda modelelor postbelice ale marcilor Bentley si Rolls Royce.

Printre VIP-urile prezente la aceast eveniment s-au numarat: cunoscutul show man de televiziune si colectionar Jay Leno, fostii piloti britanici Jackie Stewart sau Derek Bell, celebrul actor si fost guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger, fosta campioana olimpica la gimnastica Nadia Comaneci sau Valentino Balboni ex-Lamborghini.

Cu ocazia acestui eveniment, cunoscutele case de licitatii Gooding & Company, R.M. Sotheby’s, Bonhams sau Mecum’s au scos la licitatie unele automobile prestigioase si exclusive pe primul loc in top fiind un Ferrari 250 LM din 1964 – R.M. Sotheby’s, care a fost adjudecat pentru suma de 17.6 milioane $. Pe urmatoarele doua locuri sau clasat un Ferrari 250 GT California SWB Spyder model 1961 – Gooding & Company achizitionat cu suma de 16.8 milioane $ si un Ferrari 250 GT SWB Coupe fabricat in 1962 – Gooding & Company  licitat pentru 16.5 milioane $

Text: Auto Retro Passion
Foto:
 Motor-Klassik; Pebble Beach California Concours d’Elegance

Comments are closed.