PEBBLE BEACH CONCOURS D’ELEGANCE 2016

26 august 2016
Comments off
1.024 Vizualizari

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Pe data de 21 August 2016 s-a desfașurat in California (Statele Unite ale Americii) cea dea 66-a editie a traditionalei reuniuni a colectionarilor de elită de automobile clasice “Pebble Beach Concours d’Elegance” și considerat de majoritatea specialiștilor ca fiind cel mai mare concurs de eleganta auto din lume atât ca numar de vehicule istorice participante dar si ca numar de jurnalisti și vizitatori.

La ediția din acest an au fost selectate circa 230 de automobile din diferite clase, de serie redusă sau prototipuri multe dintre ele apartinând unor marci celebre precum: Alfa Romeo, Bentley, Bugatti, Duesenberg, Ferrari, Hispano-Suiza, Lancia, Lincoln, Maserati, Marmon, Mercedes, Packard, Rolls Royce sau Stutz și care au concurat la numai puțin de 27 de categorii diferite.

La această ediție au fost prezenți oficial constructurii: BMW care aniverseaza 100 de ani de la inființare, Ford care celebreaza 50 de ani de la victoria modelului GT40 în cursa de 24h de la Le Mans, câștigând atunci primele 3 locuri, Lamborghini care aniverseaza 100 de ani de la nașterea fondatorului firmei Feruccio Lamborghini și 50 de ani de la lansarea modelului legendar Miura. Acești constructori au expus numeroase exemplare impecabile de serie redusă sau de competiție din muzeele și colecțiile proprii. Pe lângă automobilele clasice participante au fost expuse și 6 sectaculoase conceptcar-uri de ultimă oră precum: Mercedes-Maybach 6 Coupe, BMW 2002 Hommage, McLaren 570 GT, Cadillac Escala, Bugatti Chiron și Lamborghini Centenario Roadster.

Una dintre cele mai interesante clase expuse pe celebrul 18th fairway de la Pebble Beach Golf Links cuprindea o colecție fascinantă de 13 modele Bizzarrini. Ele au fost expuse pentru a celebra cariera maestrului inginer italian Giotto Bizzarrini, creator și a legendarului Ferrari 250 GTO. Colecția a inclus de la proiectul Fiat Macchinetta Berlinetta până la prototipul Manta și celebrele modele GT Strada. Cu un mare impact la public s-au înumărat și recentul restaurat BMW 507 care a aparținut lui Elvis Presley, Bugatti-ul T57S Gangloff Coupé din Colecția Rare Wheels Collection – Windermere(Florida), un Delage D8-120 carosat de Henri Chapron, un Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale din 1957 prototip proiectat de Franco Scaglione aflat acum în colecția italianului Corrado Lopresto și un Ferrari 330 P4 Drogo Spyder cu care piloții Chris Amon și Lorenzo Bandini au câștigat în 1967 cursa de 1.000km de la Monza. Acest exemplar expus este singurul P4 cu caroserie originală fiind totodată și cel mai căutat model Ferrari din lume. Alauri de acesta a fost expus si un extrem de valoros exemplar de Ferrari 290 MM pe care a concurat pilotul Juan Manuel Fangio și care a fost vandut la sfarsitul anului trecut de casa de licitații RM Sotheby pentru 28 de milioane $.

Poate și pentru că constructorul italian Lancia aniversează 110 ani de activitate, iar modelul este o capodopera a carosierului Pininfarina în stil Art Deco din perioada interbelică, deosebit de popular în SUA, juriul concursului american din acest an care l-a avut presedinte pe Chris Bock a desemnat “Best of Show” o Lancia Astura Cabriolet Aerodinamico Tipo Bocca din 1936.

Este prima dată când un model Lancia castigă acest titlu absolut în cel mai prestigios concurs de eleganță cu vehicule istorice din lume. Soarta a decis chiar și proprietarul automobilului clasic câștigator sa fie de origine italiană: Richard Mattei, un antreprenor din Paradise Valley – Arizona care este pasionat de constructorul italian Alfa Romeo.

Exemplarul câștigator este unul extrem de rar fiind unul din cele doar 6 construite vreodată și care beneficiază de caracteristici uimitoare precum: caroseria realizată de Pininfarina, geamurile laterale curbate din sticlă specială, acoperiș cu acționare asistată, parbriz divizat, interior realizat din țesuturi și tablou de bord cu instrumente realizate din lemn. La exterior impresionează grila înaltă, farurile duble mari și capacele de roți cromate.

Acest exemplar a fost descoperit în 1962 în Marea Britanie, într-o stare foarte proastă având vitezometrul în mile. La scurt timp acesta a fost cumpărat de Pininfarina pe care la restaurat și l-a vândut artistului britanic Eric Clapton. Înainte să fie achiziționat de actualul proprietar, acest valoros exemplar de Lancia Astura, a fost expus mult timp la muzeul Pininfarina.

Pe lângă marele premiu “Best of Show” au fost acordate alte circa 27 de premii pentru diferite clase și categorii inclusiv motociclete, decernate inclusiv de catre  FIVA (Federation Internationale Vehicules Anciens) sau publicația americana Road & Track.

Nici de la această ediție a concursului american nu au lipsit VIP-uri precum: cunoscutul show man american de televiziune și colectionar Jay Leno, foștii piloți britanici Sirling Moss, Jackie Stewart și Derek Bell sau artistul si colecționarul britanic Nick Mason.

Cu ocazia acestui eveniment, cunoscutele case de licitații Gooding & Company, RM Sotheby’s, Bonhams sau Mecum’s au scos la licitație unele automobile prestigioase și exclusive, cap de afiș fiind un Jaguar D-Type Roadster din 1955 – RM Sotheby’s , care a câștigat cursa de 24h de la Le Mans din 1956 cu echipa de curse Scottish Ecurie Ecosse fiind adjudecat pentru suma de 21.780.000 $. Alte achiziții care merită menționate au fost: un Alfa Romeo 8C 2900B Lungo Spider model 1939 carosat de Touring – RM Sotheby’s fiind unul din cele încă 12 exemplare existente vandut pentru 19.800.000 $, un Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizione fabricat în 1959 – Gooding & Company licitat pentru 18.150.000 $ dar și un Shelby 260 Cobra CSX 2000 din 1962 – RM Sotheby’s achiziționat pentru 13.750.000 $.

Text: Auto Retro Passion

Foto: Classic-analytics; Pebble Beach Concours d’Elegance

Comments are closed.