MUZEUL MILLE MIGLIA

27 noiembrie 2017
Comments off
3.456 Vizualizari
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

Cu ocazia vizitei echipei noastre la cea de-a 3 ediție a salonului Verona Legends Cars (5-7 mai 2017)  am avut placerea să efectuăm în premieră pentru presa din România și o vizită la muzeul Mille Miglia din Brescia de la care vă relatăm impresiile noastre de la fața locului cu doar două săptămâni înainte de participarea în premieră pentru presa din România la ediția din 2017 a celebrei curse Mille Miglia reprezentând publicația Motor Clasic Magazin (singua publicație românescă din domeniul auto retro) în calitate de jurnalist acreditat.

Ideea unui muzeu dedicat legendarei curse a fost lansată și implementată în decembrie 1996 de asociația Associazione Museo della Mille Miglia Città di Brescia, formată dintr-un număr de 50 membri împreună cu clubul local Automobil Club di Brescia.

Muzeul legendarei curse Mille Miglia este situat în interiorul Mănăstirii Sf. Eufemia care datează încă din anul XI, un frumos complex de clădiri de o imensă valoare arheologică, istorică și arhitecturală. Poziționarea bună și istoria importantă a clădirii conferă muzeului Mille Miglia un plus de prestigiu.Muzeul dedicat cursei Mille Miglia a fost deschis publicului pe data de 10 noiembrie 2004 și realizat pentru a materializa un proiect cultural și educațional ambițios, de a ajuta vizitatorii să aprecieze un astfel de eveniment sportiv extraordinar, ilustrând în același timp o secțiune dedicată  culturii, istoriei și obiceiurilor sociale italiene între anii 1927 și 1957, descrierea și prezentările de monumente și locuri, orașe și regiuni, inclusiv fiecare ediție de  pe traseul acestui eveniment de epocă.

Muzeul este format din nouă secțiuni temporale. Dintre acestea șapte sunt dedicate edițiilor Mille Miglia din perioada 1927-1957, una dedicată perioadei dintre 1958-1961 a cursei Mille Miglia și una contemporană cursei Mille Miglia.

Fiecare secțiune este prevăzută cu o stație de calculator care oferă informații, rezultate de curse și imagini, precum și câteva plasme în care pot fi vizualizate secvențele filmate ale tuturoror edițiilor cu cele mai importante momente ale acestora.

Datorită angajamentului cu colecționari privați și colaborarea cu alte muzee auto de epocă, dintre acestea, cele mai importante fiindː Alfa Romeo, Mercedes-Benz sau Nicolis cu care au fost semnate acorduri de cooperare, muzeul Miglia Mille este în măsură să expună adevărate ˮbijuteriiˮ pe patru roți.

De-a lungul muzeului sunt prezentate automobile care au participat la edițiile din perioada de gloriei a cursei. Majoritatea acestor exemplare aparțin unor colecții particulare și sunt înlocuite periodic cu altele în cazul participării la unele evenimente sau în special, când cea mai mare mutare are loc, de obicei în fiecare an, cu ocazia debutului unei noi ediții Mille Miglia.

Muzeul Mille Miglia nu este un muzeu tradițional, ci este mai degrabă un spațiu de expoziție cu o mare valoare arhitecturală, unde vizitatorii pot acoperi nu doar teoretic, întregul traseu fizic și istoric al cursei Mille Miglia din Italia, trecând prin regiuni, orașe și mulțimi de oameni.

Traseul este reprezentat de la intrare până la ieșire printr-o pasarelă roșie care se mișcă în toate secțiunile muzeului.

Imaginile cu automobilele și piloții reprezintă protagoniștii reali ai expoziției. Multe dintre ele sunt vizibile în diferite puncte de-a lungul pasarelei.

La sfârșitul acestei călătorii virtuale, calea conduce vizitatorii într-o zonă dedicată firmelor și instituțiilor în care este posibil să se realizeze o situație specială cu atmosfera istorică sau recentă a cursei Mille Miglia.

Înainte de ieșirea din muzeu se pot vizita colecții rare dedicate competiției istorice Mille Miglia, situate  în vechiul stand al mânăstirii.

Pe lângă expoziție, muzeul oferă și alte servicii, toate gestionate direct de către Asociația Museo della Mille Miglia Città di Brescia, cum ar fiː închirierea de săli de întâlnire și servicii de catering cu „Mille Miglia Taverna“, existând multe companii atât din Brescia cât și din toată Italia care organizează întâlniri, ateliere și conferințe într-o locație care combină farmecul istoric al structurii cu capacitățile tehnologice din zilele noastre.

De asemenea, la Muzeul Miglia Mille este păstrată arhiva istorică a cursei, care deține aproximativ 130.000 de documente (cărți, articole din ziare și corespondență) fiind atent organizată de Renzo Castagneto și personalul său. Toate documentele au fost scanate și computerizate și sunt acum disponibile în format digital datorită unui motor de căutare. Consultarea arhivei istorice este deschisă cercetătorilor, jurnaliștilor, profesioniștilor și entuziaștilor.

Muzeul Mille Miglia a înregistrat o creștere majoră în toate domeniile în ultimii ani și a devenit din ce în ce mai cunoscută atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

În perioada 5 mai 2017 – 7 ianuarie 2018, muzeul Mille Miglia organizează o tematica intitulată ˮ90 Anni 1000 Migliaˮ realizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la prima ediție a celebrei curse. Cu această ocazie au fost expuse un număr de 30 de automobile participante la diverse ediții din 1927 până în 1957 a ˮcelei mai frumoase curse din lume“ așa cum o numea legendarul Enzo Ferrari. Dintre acestea merită amintite o Lancia Aurelia B24 Spyder pilotată la edițiile din 1956 și 1957 de către pilotul oficial Lancia – Umberto Castiglioni, un Ferrari 340 MM realizat de Touring și recarosat de Scaglietti, cu care are Luigi Villoresi a concurat în 1953, un spectaculos Alfa Romeo 6C 1500 GS Zagato Testa Fissa la volanul căruia Anna Maria Peduzzi cunoscută și ca Marocchina a obținut locul al 13-lea la ediția din 1934, cea bună clasare a unui echipaj feminin. Acest exemplar, care aparține acum unui colecționar american, participă la ediția jubiliară 2017 cu specialistul in curse de regularitate – Giordano Mozzi.

Pe  lângă acestea merită amintite și o Lancia Astura Spider din 1937 care aparține muzeului Nicolis, carosată de  Colli, exemplar unic în lume și construit pentru pilotul Luigi Villoresi cu care a cocurat la ediția din 1949, un Moretti 750 Gran Sport din 1954 bicolor bleu – albastru original provenit de la un colecționar din Olanda. Pentru fiecare automobil expus este disponibil un portal tehnologic, din care se poate accesa un site care ilustrează istoricul și caracteristicile tehnice. Mai mult decât atât, o parte a misiunii de Automotive Masterpieces- unul dintre promotorii inițiativei împreună cu muzeul și Automobile Club di Brescia, ˮfac acesibil patrimoniul sportului cu motor în modalitate digitală“, a explicat istoriograful Sandro Binelli.

Din aprilie 2014, muzeul Mille Miglia găzduiește și o colecție de 5 exemplare de modele clasice Mercedesː 300 S Cabriolet, 300 SL Coupe, 300 SL Roadster, 300 B Adenaurer și 280 SL Pagoda care au apartinut lui Carlo Bonera, inițiatorul muzeului Mille Miglia.

Recomandăm tuturor  pasionaților și cunoscătorilor de cultură din România să viziteze muzeul brescian al cărui bilet de intrare este de 8 euro, care este deschis zilnic în intervalul orar  10 -18  și care este situat pe Viale della Bornata nr.123.

Text & Fotoː Auto Retro Passion

Comments are closed.

August 05, 2021