Masinile lui James Bond – 50 ani de traditie

10 decembrie 2012
Comments off
2.115 Vizualizari

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Inventat de britanicul Jan Fleming in 1953, James Bond cel mai celebru agent secret britanic cu indicativul 007 si-a castigat un renume in lupta impotriva serviciilor secrete rusesti fiind intotdeauna inconjurat de femei frumoase, ucigasi periculosi si nu in ultimu rand de automobile performante, unele dintre ele dotate cu gadget-uri de ultima ora.

Daca in primele filme din 1962 – „Dr. No” si 1963 – „From Russia With Love” , agentul James Bond interpretat de Sean Connery, nu foloseste masini remarcabile : Sunbeam Alpine si respectiv Bentley MK IV, incepand din 1964 cu filmul „Goldfinger” apare prima masina interesanta condusa de James Bond, un Aston Martin DB5.Acest exemplar construit special era dotat cu numeroase gadget-uri spectaculoase: mitraliere amplasate în spatele semnalizatoarelor, parbriz blindat, plăcuţe de înmatriculare rotitoare, scut antiglont, aruncator de flacari amplasat in lampile spate, schimbătorul de viteze prevăzut cu buton de ejectare, telefon, aparat radar, sistem navigatie, panou acoperiş detaşabil pentru  scaunul pasagerului care catapulteaza.Toate aceste dotari fiind utilizate cu succes impotriva oamenilor traficantului de aur Goldfinger.In urmatorul film denumit „Thunderball” din 1965, James Bond a continuat sa folosesca cu succes acelasi Aston Martin DB5.

In 1967, in filmul „You Only Live Twice”, James Bond utilizeaza o Toyota 2000GT Cabrio dotata cu unele echipamente demne de science-fiction pentru acea perioada: camere de luat vederi  color, telefon mobil, aparat foto automat sau videorecorder care pornea automat la zgomotul vocilor.

In 1969, agentul 007 interpretat acum de George Lazenby in filmul „On Her Majesty’s Secret Service” revine la marca Aston Martin, de aceasta data modelul utilizat fiind DBS.

In anul 1971, in „Diamonds Are Forever”, James Bond interpretat de Sean Connery, foloseste la un moment dat un Ford Mustang Mach1 pentru a scapa de urmarirea echipajelor politiei pe strazile din Las Vegas.

Incepand din 1973 odata cu filmul „Live And Let Die”, rolulul lui James Bond este preluat de alt actor britanic Roger Moore.Acesta conduce la un moment dat un autobuz londonez supraetajat care la trecerea pe sub un pod isi pierde partea de sus.

In filmul „The Man With The Golden Gun” din 1974, agentul 007 interpretat de Roger Moore reuseste un salt spectaculos in spirala la volanul unui automobil de productie americana AMC Hornet.

In 1977, in „The Spy Who Loved Me”, James Bond revine la o marca britanica, Lotus cu modelul Esprit.Dotat cu numeroase echipamemte,automobilul putea fi utilizat si ca submarin.Acelasi model Esprit dar in versiunea cu motor turbo este utilizat de acelasi Roger Moore in filmele: „Moonraker”din 1979 si„ For Your Eyes Only” din 1981.In acest din urma film merita mentionat ca la un moment dar Bond reuseste sa scape de urmaritori cu ajutorul unui Citroen 2CV dotat special pentru acest film cu un motor tip boxer mai performant de 1.3L-65CP de la modelul GSA.

In filmul „Octopussy” din 1983, Roger Moore „imprumuta” la un moment dat un Alfa Romeo GTV6 pentru a scapa de urmarirea echipajelor de politie germane si un Mercedes 250SE(W108) cu care reuseste sa ajunga din urma un tren, acesta conducand automobilul fara cauciucuri pe o linie paralela cu cea a trenului.

In 1985, in „A View To A Kill”, James Bond goneste pe strazile Paris-ului cu un Renault 11, imprumutat de la un taximetrist pe care il transforma in mod fortuit intr-un cabriolet dupa care il „injumatateste”.

Din 1987 odata cu filmul „The Living Daylights”,rolul agentului 007 este preluat de alt actor britanic Timothy Dalton si este consemnata revenirea la marca Aston Martin cu modelul V8 MK IV. Acest exemplar era dotat cu rachete, laser, aparate de transmisie ultraperformante si talpici de aluncare pentru zapada.

In 1989, in „ Licence to Kill”, Timothy Dalton nu se evidentiaza in mod special cu un automobil.

Dupa o pauza de 6 ani, in filmul „Goldeneye” din 1995, actorul britanic Pierce Brosnan care-l interpreteaza pe James Bond utilizeaza doua automobile celebre: Aston Martin DB5-model folosit cu succes in anii ’60 in aceeasi serie de filme si BMW Z3 Roadster, in acest caz fiind vorba de un exemplar de preserie.

In 1997 in filmul „ Tomorrow Never Dies” agentul Bond conduce un BMW 750IL blindat care poate fi telecomandat electronic si o motocicleta BMW R1200 Cruiser.

In 1999 in „The World Is Not Enough”, Pierce Brosnan conduce un senzational BMW Z8 – exemplar de preserie.

In filmul „Die Another Day” din 2002, Pierce Brosnan utilizeaza un Aston Martin Vanquish dotat cu echipamente precum: camuflaj adaptiv, rachete, mitraliere escamotabile in compartimentu motor, blindaj, scaun care catapulteaza. Toate aceste dotari fiind utilizate cu succes impotriva personajului negativ Zao care conduce un Jaguar XKR dotat cu un arsenal impresionant.

In 2006 odata cu filmul „Casino Royale”, rolul lui James Bond este preluat de actorul britanic Daniel Craig, acesta conducand un Aston Martin DBS V12 fara gadget-uri speciale.Acelasi model a fost utilizat de Daniel Craig si in filmul „Quantum of Solace” din 2008 care a fost distrus dupa o urmarire in apropiere de Siena(Italia).

In acest an odata cu celebrarea a 50 de ani de la primul film cu James Bond in noul film„Skyfall”, Daniel Craig conduce un clasic Aston Martin DB5 dotat cu doua gadget-uri: scaunul ejector si cele doua mitraliere frontale.Acest superb automobil fiind ulterior distrus in urma unei confruntari.

Text: Auto Retro Passion
Foto: James Bond, Filmauto, Arhiva

 

Comments are closed.