FORD MUSTANG BULLITT VANDUT PENTRU 3.4 MIL. USD

12 ianuarie 2020
Comments off
1.316 Vizualizari
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

Ford-ul Mustang Bullitt reprezintă una dintre cele mai faimoase automobile protagoniste în filme din toate timpurile iar acum acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe. Vineri 10 ianuarie, acesta a fost vândut în cadrul unei licitații organizate de către firma Mecum și pentru care noul proprietar a plătit suma de 3.4 milioane de dolari.

Mustang-ul GT Fastback model 1968, pe care actorul Steve McQueen l-a condus pe străzile din San Francisco, în legendarul thriller american Bullitt din anul 1968, nu a fost niciodată oferit spre vânzare la o licitație și a petrecut majoritatea ultimilor 40 de ani păstrat într-un garaj. Însă, când a traversat sala unde s-a desfășurat licitația pentru a fi vândud prin intermediul casei de licitații Mecum din Kissimmee(Florida) în data de 10 ianuarie, Mustang-ul a declanșat un război frenetic printre cumpărători și care s-a încheiat câteva minute mai târziu, cu o ofertă finală record de 3.4 milioane USD.

Licitația s-a desfășurat în Osceola Heritage Park, automobilul fiind condus încet spre scenă prin față a sute de entuziaști interesați care țineau în mână camerele video sau telefoanele mobile pentru a înregistra momentul sumelor licitate. „Doamne, cât de multe persoane au sosit!”,  a afirmat proprietarul Sean Kiernan în momentul când a prezentat Mustang-ul Bullitt, înainte de începerea licitației.

Ford Mustang – o legendă de 55 de ani

Licitația automobilului a început de la suma de 3.500 USD – un preț ales pentru a se potrivi cu suma cu care a fost vândut de două ori în istoricul său înainte ca acesta să intre în posesia noului proprietar, chiar dacă aceasta pare una simbolică iar din punct de vedere tehnic nu există unele rezerve. În mod surprinzător, oferta a ajuns în scurt timp la 500.000 $, apoi la 1 milion de dolari și succesiv la 2 milioane dolari. Pentru o perioadă scurtă a lăsat impresia ca și cum nu ar depăși 2.55 milioane de dolari, dar numeroasele oferte au făcut să urce din nou suma la peste 2.9 miloane USD și într-un final să se oprească la peste 3 milioane de dolari.

În cele din urmă, cu un total de 3.4 milioane de dolari (echivalentul a 3.363.300 euro) ciocanul a căzut, iar Bullitt-ul a devenit cel mai scump exemplar de Ford Mustang achiziționat vreodată la o licitație publică. Și astfel, Ford-ul Mustang GT Fastback din 1968 este acum pregătit pentru următoarea etapă din istoricul său după ce a petrecut 40 de ani într-un garaj.

Cariera sa faimoasă a început la sfârșitul anilor ’60 în filmul american Lt. Bullitt unde au fost utilizate două Mustang-uri GT Fastback din 1968 de culoare verde, din care unul cunoscut ca  „ hero” cu numărul de șasiu 559 condus de către Steve McQueen pe tot parcursul filmului și unul „ jump” având șasiul numărul 558 care  a fost folosit în special pentru secvențele de cascadorie.

Aceast exemplar „hero”, vândut în cadrul licitației, este protagonist într-una dintre cele mai memorabile urmăriri cu automobile din istoria cinematografiei, atunci când McQueen o conduce pe bulevardele din San Francisco timp de aproape 10 minute în urmărirea a doi mafioți aflați într-un Dodge Charger.

Ambele exemplare de Mustang utilizate în acest film s-au pierdut odată cu încheierea filmărilor. Într-un final, exemplarul folosit în scenele de cascadorie a fost găsit într-un garaj în anul 2017 în Mexic iar în ianuarie 2018, exemplarul condus de McQueen a reapărut în cadrul unui eveniment dedicat automobilelor clasice. Acesta din urmă a fost vândut inițial unui director de studio de la Hollywood iar apoi acesta a vândut automobilul unui detectiv din New York. Câțiva ani mai târziu, în 1974, Robert Kiernan, managerul unei firme de asigurări din New Jersey, l-a achiziționat pentru suma de 6.000 USD și cu 19.000 mile la bord.

Kiernan și familia sa au folosit automobilul ca daily driver pentru următorii câțiva ani, parcurgând circa 30.000 de mile. În acea perioadă, proprietarul a refuzat două oferte pentru a vinde automobilul, una dintre ele venită chiar din partea lui McQueen pe care și-l dorea în propria colectie.

În anul 1980, când au apărut primele probleme mecanice, proprietarul a luat decizia păstrării acestuia într-un garaj, acolo unde a rămas aproape 40 de ani. Sean, fiul lui Kiernan, a moștenit automobilul în momentul când tatăl său a decedat în 2014 și a decis să-l dezvăluie din nou publicului în 2018, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la premierea filmului.

În același timp, Sean Kiernan a hotărât ca automobilul să rămână în starea sa inițială, cu urmele lăsate din timpul filmărilor și să nu demareze nici un proces de restaurare care ar fi putut să-i afecteze valoarea. După reapariția sa în public de la începuul anului 2018, proprietarul a pornit cu Mustang-ul Bullitt într-un turneu mondial, fiind expus la Salonul Auto de la Detroit, la concursul de eleganță de la Amelia Island și la Goodwood Festival of Speed, ca să cităm doar două dintre cele mai prestigioase evenimente.

Anul trecut, după mai multe conversații și insistențe cu specialiști în domeniu, Sean a decis că este timpul să se despartă de celebrul automobil. Într-o postare pe Instagram, el a continuat: „Bullitt a făcut parte din familia mea timp de 45 de ani și am sărbătorit-o în cel mai mare mod posibil, iar acum va avea un nou rol și un nou sens în viitorul proprietar. Am realizat ceea ce mi-am propus să fac cu mașina; reprezintă povestea tatălui meu în cel mai bun mod posibil de a împărtăși automobilul cu lumea.”

Momentan numele noului și fericitului proprietar nu a fost făcut public dar noi sperăm că, în curând, casa de licitații americană va dezvălui până la urmă numele acestuia.

Text: Auto Retro Passion

Foto: Mecum; Hagerty

Comments are closed.

August 05, 2021