Un McLaren F1 „LM-specification” model 1994 și un Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta din 1939 sunt cele mai scumpe automobile vândute prin intermediul licitațiilor publice în 2019. În clasamentul primelor zece cele mai scumpe automobile vândute la licitație în 2019 sunt incluse cinci modele Ferrari, un prototip Ford GT40 Roadster din 1965 dar și două hypercar-uri italiene de producție recentă.
Majoritatea caselor de licitații și specialiștilor au considerat anul 2019, ca fiind unul mai stabil și mai „calm” din punct de vedere al numărului tranzacțiilor și sumelor plătite pentru achiziționarea unor automobile exclusive de colecție prin intermediul licitațiilor. Cu toate acestea, am văzut în continuare câteva rezultate excepționale la licitațiile în anul care tocmai s-a încheiat, consolidând faptul că cele mai exclusive automobile de colecție vor „comanda” întotdeauna sume de bani excepționale …
Ce putem spune despre primele 10 cele mai valoroase automobile vândute în cadrul licitațiilor în anul 2019? Fiecare automobil este cu adevărat excepțional, demonstrează o raritate excepțională și o proveniență incontestabilă și nu în ultimul a depășit așteptările în ceea ce privește estimările inițiale. Cel mai scump dintre acestea este un McLaren F1 „LM-specification” din 1994 care a fost adjudecat pentru suma de 19.805.000 dolari în cadrul licitației RM Sotheby’s de la Monterey Car Week. Acesta a fost urmat de un Alfa Romeo 8C 2900 Touring Berlinetta model 1939 care a fost tranzacționat cu un preț de 19.257.000 dolari la licitația Artcurial din salonului Retromobile Paris fiind în același timp singurul automobil interbelic din acest Top 10.
În clasamentul primelor 10 cele mai scumpe automobile vândute la licitații în cursul anului 2019 sunt incluse un număr de cinci modele Ferrari din care unul este monopost de Formula 1, un prototip Ford GT40 Roadster din 1965 dar și două hypercar-uri recente ale unor constructori italieni.
Cel mai interesant în acest Top 10 este însă includerea unui număr de patru automobile moderne, care demonstrează cererea din ce în ce mai mare a pieței și pentru modele din categoria supercar mai recente. Valorile tranzacționate de 6.8 și respectiv 8.3 milioane USD obținute pentru Pagani Zonda Aether și respectiv Lamborghini Veneno Roadster, reprezintă sume uimitoare și au indicat destul de clar orientarea colecționarilor pentru hypercar-urile moderne de acest fel. Tot la această categorie se încadrează și automobilul de pe primul loc din acest Top 10 respectiv McLaren-ul F1 cu specificații Le Mans pentru care noul proprietar a plătit suma de 19.8 milioane de dolari prin intermediul casei de licitații RM Sotheby’s și care reprezintă un nou record mondial la licitație pentru modelul respectiv.
Top 10 cele mai scumpe automobile în 2018
Un McLaren F1 „LM-specification” fabricat în 1994 s-a clasat pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe automobile achiziționate prin intermediul licitațiilor în anul 2019. Superca-ul britanic a fost achiziționat pentru impresionanta sumă de 19.805.000 dolari la licitația la RM Sotheby’s din cadrul evenimentului american Monterey Car Week din luna august și nu reprezintă doar cel mai scump automobil vândut în cadrul evenimentului respectiv ci și un nou record stabilit pentru marca McLaren.
Între anii 1992 – 1996 din acest model de tip supercar cu motor V12 de 6.1L(627CP) amplasat central și care la momentul lansării era cel mai rapid automobil stradal (viteză maximă 370 km/h și accelerație 0 -100 km/h în 3.4 secunde) au fost construite un număr de 106 exemplare iar exemplarul de față este unul cele doar două realizate la comandă cu specificațiile variantei de competiții care a concurat în celebra cursă de 24 h de la Le Mans. Celălalt exemplar „LM-specification” a stabilit un record la licitația RM Sotheby’s de la Monterey din 2015 cu suma de 13.750.000 $ iar un exemplar McLaren F1 din 1995 în configurația standard a fost tranzacționat pentru 15.620.000 de dolari la licitația Bonhams de la Quail Lodge din 2017, stabilind în acest fel un nou record pentru brand-ul britanic.
Pe poziția a doua în Top 10 s-a clasat un exclusiv Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta din 1939 pentru care noul proprietar a plătit suma de 16.475.000 euro (echivalentul a 19.256.750 dolari) la licitația Artcurial desfășurată în perioada salonului Rétromobile Paris 2019 fiind totodată și cel mai scump automobile vândut în cadrul evenimentului francez.
Acest exemplar având numărul de șasiu 412024, a fost al doilea din cele doar 5 exemplare construite cu caroserie de tip berlinetta de către carosierul milanez Touring. Între anii 1935 – 1939, Alfa Romeo a produs mai puțin de 50 exemplare din modelul 8C2900 care, în acea perioadă reprezenta modelul de vârf din gama sa. La momentul lansării, modelul 8C 2900 era unul destul de avansat din punct de vedere tehnic (distribuție cu două axe cu came în chiulasă, supraalimentare cu două compresoare Roots, suspensie independentă pe ambele punți) fiind totodată și cel mai performant automobil de serie (viteză maximă 220 km/h și accelerație 0 – 100 km/h în 8.2 sec.) Ultimul exemplar care s-a vândut la licitație a fost un 8C 2900B Lungo Spider model 1939 și care a stabilit un record record pentru Alfa Romeo cu suma de 19.800.000 de dolari în cadrul licitației RM Sotheby organizate în timpul evenimentului Monterey Car Week din 2016.
Un fascinant Ferrari 250 GT LWB California Spider model 1958 a ocupat locul al treilea în acest clasament cu suma de 9.905.000 de dolari fiind totodată rezultatul de top al licitației organizate de firma Gooding din cadrul concursului de eleganță american Pebble Beach desfășurat conform tradiției în penultimul weekend din luna august
Acest exemplar de Ferrari 250 GT a fost cel de-al 11-lea construit din seria totală de 50 exemplare ale variantei LWB California Spider fiind în același timp unul din puținele exemplare dotate cu faruri cu protecție. De-a lungul istoriei sale acesta a concurat în unele competiții importante și a participat la evenimentele SCCA din Florida (SUA).
Locul al patrulea în Top 10 a fost ocupat de un ultraperformant Lamborghini Veneno Roadster fabricat în 2014 care s-a vândut cu prețul de 8.337.182 dolari la licitația Bonhams Bonmont Sale de pe malurile lacului Geneva din Elveția, clasându-se totodată pe primul loc în cadrul aceleiași licitații. Acest exemplar a stabilit un nou record pentru brand-ul italian fiind cel mai scump Lamborghini vândut vreodată la o licitație publică.
Lamborgini a construit un număr de doar nouă exemplare din modelul Veneno Roadsters care au fost comandate într-un timp record în ciuda unui preț extrem de ridicat de 3.3 milioane USD. Exemplarul de față a fost comandat de către primul proprietat în două nuanțe de bej, a parcurs doar 325 km și este unul dintre seriile de supercar-uri confiscate de către autoritățile elvețiene de la fiul președintelui Guineei Ecuatoriale.
Pe poziția a cincea a clasamentului găsim un spectaculos Ferrari 250 GT SWB Berlinetta din 1962 având numărul de șasiu 3359GT și al cărui preț de achiziție pare destul de „îndrăzneț”, având în vedere incertitudinea actuală a pieței și oferit la vânzare fără o rezervare în cadrul licitației RM Sotheby de la Monterey din luna august. Automobilul clasic nu numai că a depășit estimarea inițială, dar a fost vândut pentru 8.145.000 de dolari, cu aproximativ o jumătate de milion de dolari mai mult decât un exemplar similar vândut la începutul anului 2019 și care ocupă poziția a șaptea în acest clasament.
Acest exemplar a fost supus unui amplu proces de restaurare complet certificat de către divizia de specialitate a constructorului auto italian din Maranello, Ferrari Classiche și a primit o mențiune de onoare la ediția din 2012 a evenimentului Concorso d’Eleganza Villa d’Este.
Un valoros prototip Ford GT40 Roadster din 1965 tranzacționat pentru 7.650.000 de dolari la licitația RM Sotheby’s de la ultima ediție a evenimentului Monterey Car Week ocupă poziția a șasea al acestui Top 10. Ford-ul GT40 Roadster este cel mai scump automobil american achiziționat la licitație în acest an fiind de asemenea și unul dintre cele mai scumpe modele Ford tranzacționate în cadrul unei licitații.
Acest prototip Ford a fost al 8 – lea dintr-un număr de 12 prototipuri GT40 construite și primul dintre cele doar cinci roadster-uri. Este singurul exemplar de acest fel care s-a păstrat în forma sa inițială. Prototipul Ford GT40 Roadster a fost realizat special pentru Shelby American ca mașină de teste și dezvoltare și este unul din cele două exemplare folosite și de echipa Kar Kraft pentru dezvoltarea seriilor „J” și „X”. Acesta a putut fi vazut la unele demonstrații înaintea startului unor curse celebre în care pentru Ford concurau piloți celebrii ai vremii precum: Carroll Shelby, Ken Miles sau Jim Clark.
Clasat pe locul șapte în acest clasament, Ferrari-ul 250 GT SWB Berlinetta model 1963, este unul mai deosebit având caroserie realizată de către specialistul și colaboratorul principal al lui Ferrari de la acea vreme, Scaglietti. Achiziționat cu suma de 7.595.000 USD în urma licitației Gooding de la Scottsdale din luna ianuarie, rezultatul obținut de modelul sport italian pare unul surprinzător de modest comparativ cu estimarea inițială cuprinsă între 8.5 și 10 milioane de dolari.
Acest Ferrari 250 GT având numărul de șasiu 4037GT a fost al patrulea din cele 166 de unități produse ale variantei cu ampatament scurt SWB și una dintre cele 96 versiuni Lusso SWB Berlinetta construite. Spre deosebire de versiunea standard, acest exemplar de Lusso SWB dispune de un parbriz de dimensiuni mai mari, scaune profilate și planșa de bord îmbrăcată în piele. În istoricul său, exemplarul de față a avut numeroși proprietari, printre care și actorul Nicolas Cage în 2006.
Un exotic hypercar italian Pagani Zonda Aether Roadster cu anul de fabricație 2017 s-a poziționat pe locul opt în Top Ten. Tranzacționat cu suma record de 6.812.000 USD pentru marca italiană, acest exemplar a ocupat prima poziție în clasamentul de la licitația RM Sotheby din Abu Dhabi din luna decembrie.
Pagani Zonda Aether Roadster a fost unul dintre ultimele și cele mai puternice exemplare ale acestui hypercar construit vreodată. Modelul beneficiază de o caroserie și un șasiu realizate din fibră de carbon, motor V12 de 7.3 litri care este în măsură să dezvolte 760 CP și care este asociat cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Exemplarul se află într-o sare nouă având doar 1.400 km rulați.
Locul 9 în clasament a fost ocupat de un elegant Ferrari 250 GT Seria 1 Cabriolet model 1958 al cărui nou proprietar a plătit suma de 6.800.000 USD la licitația organizată de către firma Gooding la Pebble Beach în luna august. Exemplarul de față este unul din dele doar 40 de exemplare construite din Seria I Cabriolet, făcându-l mai rar și semnificativ mai scump decât varianta California Spider al aceluiași model.
Acest Ferrari 250 GT Series 1 Cabriolet a primit numeroase mențiuni la concursurile de eleganță din anii ’90 și în mod favorabil pentru noul proprietar, se pare că nu a fost prea mult rulat.
Pe ultimul loc în acest Top 10 s-a poziționat monopostul de Formula 1 – Ferrari F2002 F1 din 2002 cu șasiul nr. 219, pilotat de către Michael Schumacher în sezonul competițional din 2002 și achiziționat cu 6.643.750 USD la licitația RM Sotheby din Abu Dhabi din ultima lună a anului trecut. Cu acest monopost, Michael Schumacher a obținut trei victorii în Grand Prix-urile din 2002 de la Imola, Zeltweg și Magny Cours. Victoria din Franța i-a asigurat lui Schumacher cel de-al cincilea titlu de campion mondial la piloți. Cu acest F2002 au fost obținute și alte rezultate importante precum un loc 2 la Monaco cu Schumacher, un loc 2 la Spa și un loc 4 la Hockenheim cu coechipierul acestuia, Rubens Barrichello.
Clasament:
- McLaren F1 „LM-specification”, 1994 – 19.805.000 $; RM Sotheby’s – Monterey.
- Alfa Romeo 8C2900 Touring Berlinetta, 1939 – 19.256.750 $; Artcurial – Retromobile Paris.
- Ferrari 250 GT LWB California Spider, 1958 – 9.905.000 $; Gooding – Pebble Beach.
- Lamborghini Veneno Roadster, 2014 –8.337.182 $; Bonhams – Bonmont
- Ferrari 250 GT SWB Berlinetta, 1962 – 8.145.000 $; RM Sotheby’s – Monterey.
- Ford GT40 Roadster Prototype, 1965 – 7.650.000 $; RM Sotheby’s – Monterey.
- Ferrari 250 GT SWB Berlinetta, 1963 – 7.595.000 $; Gooding – Scottsdale.
- Pagani Zonda Aether Roadster, 2017 – 6.812.000 $; RM Sotheby’s – Abu Dhabi.
- Ferrari 250 GT Serie I Cabriolet, 1958 – 6.800.000 $; Gooding – Monterey.
- Ferrari F2002 F1, 2002 – 6.643.750 $; RM Sotheby’s – Abu Dhabi.
Text: Auto Retro Passion
Foto: Case de licitații; Sutton Motorsport Images
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul Auto Retro Passion pentru mai multe informații AICI