Anul acesta in luna octombrie, Alfa Romeo a celebrat 60 de ani cu modelul Giulietta care a devenit nu numai una din legendele marcii italiene dar si a intregii industrii de automobile. Toate cele trei variante de caroserie: berlina, coupe si spider sau bucurat atat de succes comercial cat si copetitional iar design-ul lor este si in zilele noastre sursa de inspiratie pentru design-erii Alfa Romeo.
In 1946, producatorul italian Alfa Romeo a reluat productia de automobile, acesta renuntand treptat la productia de modele de lux sau de competitie in serii mici devenind un producator de serie larga incepand cu anul 1950 odata cu lansarea modelului 1900.
In 1951, conducerea de atunci a constructorului milanez a hotarat demararea unui proiect de automobil de clasa medie, denumit intern Tipo 750. Responsabil cu proiectul a fost numit Orazio Satta Puliga, acesta avandu-i in echipa sa pe Rudolf Hruska pentru productie si montaj, Giuseppe Busso pentru conceptia motorului iar Giuseppe Scarnati pentru design.
In primavara anului 1953 a fost finalizat un prim prototip avand caroserie coupe si realizat de Giuseppe Scarnati. Ulterior conducerea Alfa Romeo a cerut sprijinul designerilor Mario Boano de la Ghia si Franco Scaglione de la Bertone, ultimul avand sa definitiveze proiectul.
Noul model pentru productia de serie a fost finalizat la anceputul anului 1954 si a fost botezat Giulietta Sprint avand caroserie coupe cu 2+2 locuri. Prezentarea exemplarelor de preserie s-a petrecut in data de 19 aprilie 1954 cu ocazia deschiderii Salonului Auto de la Torino in timp ce lansarea oficiala a noului model a avut loc cu ocazia Salonului Auto de la Paris din octombrie 1954. Initial s-a dorit ca Giulietta Sprint sa prefateze prin doar cateza zeci de exemplare, lansarea variantei cu caroserie berlina Giulietta, dar cele peste 700 de comenzi ferme din timpul salonului francez au schimbat planurile producatorului italian.
Pentru productia noului model Giulietta Sprint a fost solicitat carosierul Bertone, acesta fiind nevoit sa construiasca o noua fabrica la Grugliasco langa Torino pentru ca atelierul sau de pe Corso Peschiera – Torino avea capacitatea de a produce doar serii limitate. Din acest motiv pana la finele lui 1954 au fost livrate numai 12 exemplare de Giulietta Sprint care pot fi considerate unicate deoarece caroseriile au fost partial modelate manual pe matrite de lemn.
Alfa Romeo Giulietta Sprint a impresionat inca de la debut atat presa cat si pubicul prin design-ul foarte elegant si rafinat atat la exterior cat si la interior dar si prin unele solutii tehnice aplicate in premiera precum blocul motor realizat din aluminiu sau arborele cotit montat pe 5 suporturi. Revolutionarul motor avea 4 cilindri in linie, cilindreea de 1290 cmc distributia cu 2 arbori cu came in chiulasa si care inaugura o noua clasa care a devenit in scurt timp o formula europeana. Alimentarea se realiza cu ajutorul unui carburator dublu corp Solex in timp ce puterea maxima dezvoltata era de 65CP permitand atingerea unor performante ridicate la acea perioada: viteza maxima 165 km/h si acceleratia 0-100km/h in 13.2 secunde. Transmisia se realiza pe rotile din spate si era asigurata de o cutie manuala cu 4 trepte sincronizate. Suspensia fata era cu roti independente, brate transversale, bara anti-ruliu si arcuri elicoidale in timp ce suspensia spate era prevazuta cu axa rigida, brat central si arcuri elicoidale. Sistemul de franare era hidraulic si era prevazut cu tamburi. Dimensiunile erau in media europeana a clasei respective din acea perioda: Lxlxh: 3.980 × 1.535 × 1.320 m, greutatea 880 kg. In ciuda pretului de baza destul de ridicat: 1.900.000 de lire echivalentul a trei Volkswagen-uri Kaffer(broscuta) noi, Giulietta Sprint s-a bucurat de un mare succes comercial datorita design-ului, performantelor ridicate si tinutei de drum sigure.
Giulietta a beneficiat de o puternica campanie publicitara care a culminat cu defilarea pe faleza din statiunea Rimini de la Marea Adriatica la deschiderea concursului Miss Italia din 1955. Alfa Romeo Giulietta a reprezentat unul din primele simboluri ale renasterii italiene dupa cel de al doilea razboi mondial.
In aprilie 1955 este lansata varianta de caroserie berlina cu 4 usi denumita Giulietta Berlina si fabricata la fabrica de la Portello de langa Milano. Giulietta Berlina beneficia de o plansa de bord cu design specific iar puterea motorului de 1.3L in acest caz dezvolta 54CP. In acelasi an la Salonul Auto de la Frankfurt este lansata varianta de caroserie cabrio cu doua locuri denumita Giulietta Spider si al carui design a fost semnat de carosierul Pininfarina, responsabil inclusiv cu productia. Motorul era acelasi de pe Giulietta Sprint.
In 1956 este prezentata versiunea mai sportiva denumita Sprint Veloce. Performantele acestei versiuni sunt superioare – viteza maxima 175 km/h, multumita celor doua carburatoare dublu corp Weber – puterea dezvoltata fiind de 80CP, raportului de compresie majorat, caroseria fiind usurata cu 72 kg prin utilizarea aluminiului la fabricarea barelor de protectie, a ramelor geamurilor laterale si a farurilor si utilizarea unui material plastic denumit Perspex la realizarea lunetei si geamurilor laterale care in acest caz erau glisante fiind eliminate macaralele.
Anul 1957 aduce lansarea a doua noi versiuni: Giulietta Sprint Speciale si Giulietta Berlina TI(Turismo Internazionale). Prima dispunea de o caroserie proiectata si realizata de Bertone avand un design spectaculos si atent studiat aerodinamic (CX:0.28). Motorul versiunii Sprint Speciale dezvolta 100CP, acesta fiind asociat cu o cutie manuala in 5 trepte si permitea performante considerate sportive pentru acea perioada: viteza maxima 200 km/h si acc. 0-100km/h in 11.3 sec. A doua, reprezenta versiunea mai sportiva a berlinei Giulietta puterea motorului in acest caz fiind de 65CP asigurand o viteza maxima de 155km/h si o acc. 0-100km/h in 15.3 sec.
In anul 1959 este prezentata varianta de caroserie break denumita Giulietta Promiscua realizata de carosierul Colli in doar 91 exemplare si este realizat un prim facelift modelului Giulietta, acesta fiind prezentat cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt, beneficiind de unele retusuri la exterior si interior, de dotari noi in timp ce puterea motorului a fost marita la 80CP in cazul Giuliettei Sprint si 90CP in cazul Giuliettei Sprint Veloce.
La Salonul Auto de la Geneva din 1960 este prezentata versiunea Giulietta Sprint Zagato care se baza pe o mecanica de Giulietta Sprint Speciale, dispunea de o caroserie din aluminiu proiectata si realizata de carosierul Zagato din aceasta derivand si o versiune denumita Coda Tronca. Tot din acel an puterea motorului a fost marita la 62CP pentru Giulietta Berlina si la 74CP pentru Giulietta Berlina TI.
In februarie 1961 este fabricat exemplarul cu numarul 100.000 al modelului Giulietta.
In 1962, modelul Giulietta devine Giulia beneficiind de un nou facelift. Sunt realizate unele retusuri in special la interior si introduse dotari noi. In acelasi timp a fost introdusa o noua motorizare de 1.6L oferita variantelor Sprint si Spider care dezvolta intre 90 si 112CP in timp ce transmisia era asigurata de o cutie de viteze manuala cu 5 trepte iar sistemul de franare era prevazut cu discuri in fata. Tot in 1962 este lansata o noua generatie a modelului Giulia in varianta de caroserie berlina, prima generatie continuand sa fie fabricata in paralel cu cea noua pana in 1965. Productia totala a primei generatii Giulietta/Giulia fiind de 131.876 unitati din care 24.084 exemplare Sprint, 3058 exemplare Sprint Veloce, 14.300 exemplare Spider, 2.796 exemplare Spider Veloce, 1252 exemplare Sprint Speciale, 217 exemplare Sprint Zagato si Sprint Zagato Coda Tronca, 39.057 exemplare Berlina si 92.728 Berlina TI.
Text: Auto Retro Passion
Foto: Alfa Romeo; arhiva
Galerie foto
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul Auto Retro Passion pentru mai multe informații AICI