ALFA ROMEO A SERBAT JUMATATE DE SECOL CU MODELUL MONTREAL

7 iulie 2020
Comments off
1.468 Vizualizari
Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

Dezvăluit în premieră la ediția din urmă cu 50 de ani a Salonului Auto de la Geneva, modelul din clasa sport Montreal de la Alfa Romeo reprezintă o combinație reușită între un motor V8 derivat din cel al modelelor de competiție și design-ul exclusiv creat de celebrul Marcello Gandini. Eleganța eternă a designului său pare că se reînnoiește de la an la an. Vizionarea lui sau probabil chiar și conducerea sa, este ca și cum ai vedea un film care nu devine niciodată plictisitor.

În anul 1967, cu ocazia sărbătoririi centenarului Canadei, toate națiunile lumii au participat la Expoziția Universală de la Montreal prezentând cele mai bune realizări în diferite domenii ale științei și tehnologiei. Cu un an înainte, organizatorii evenimentului canadian au ales producătorul auto italian Alfa Romeo pentru a crea un model sport care să poată reprezenta tematica: „Aspirația maximă realizată de om în ceea ce privește automobilele”, astfel încât să o expună ca simbol tehnologic în cadrul acelei expoziții care urma să aibă loc. În același an, în celebrul film „The Graduate” al lui Mike Nichols avându-l în rolul principal pe Dustin Hoffmann care utiliza un exemplar al noului lansat Alfa Romeo Duetto (Spider), o alternativă pentru pasionații de automobile sport cabrio care nu-și puteau permite achiziționarea unui model Ferrari sau Jaguar.

Pentru a putea realiza un astfel de proiect solicitat de canadieni, președintele companiei milaneze din acea periodă, Giuseppe Luraghi, a încredințat departamentului tehnic, condus la acea data de inginerii Orazio Satta Puliga și Giuseppe Busso, dezvoltarea șasiului iar studiourilor Bertone i-au fost solicitate realizarea designului caroseriei dar și interiorului. Conform instrucțiunilor oferite de Luraghi, prototipul trebuia să poată fi echipat atât cu motorul cu 4 cilindri în linie de 1.6L de pe modelul de succes Giulia cât și cu V8-ul de 2L al modelului de competiții Tipo 33 aflat la momentul respectiv în testele finale.

Inițial, Alfa Romeo a propus o simplă schimbare de imagine. Cele două prototipuri trimise la expoziția canadiană – dintre cele patru comandate și realizate de carosierul Bertone pe mecanica modelului Giulia, trebuiau să rămână un fel de „exercițiu de stil”, care să fie expuse la diferite saloane și apoi să fie păstrate în muzeul companiei. Unul din aceste prototipuri „Montrealine” – așa cum au fost definite de companie, la primele teste a fost echipat cu cel mai performant motor „4 în linie” de 1.600 cmc cu două axe cu came în chiulasă de pe modelul Giulia și care reprezenta o soluție mai convenabilă atât în privința costurilor cât și a soluței tehnice constructive mai tradiționale. Într-o fază succesivă și rămasă apoi definitivă, la cerințele președintelui Giuseppe Luraghi, modelul avea în dotare cu un motor derivat din cel cu 8 cilindri în V al modelului tip supercar 33 Stradale, cu capacitaea crescută la 2,6 litri și cu o putere specifică care a scăzut de la 130 CP / litru la aproximativ 77 CP / litru.

ALFA ROMEO – 105 ANI DE ISTORIE CU MODELE PRESTIGIOASE

La momentul prezentării prototipului Montreal în cadrul evenimentului canadian, Alfa Romeo s-a bucurat de o imagine de prestigiu în rândul publicului nord-american, iar designul a stârnit un mare interes care, contrar previziunilor, nu s-a diminuat în lunile următoare. Cererile venite din partea dealerilor canadieni și americani au fost atât de insistente, încât conducerea producătorul milanez a fost nevoită să i-a decizia introducerii modelului Montreal în producția de serie.

Trebuie menționat că, inițial, expoziția internațională din 1967 ar fi trebuit să aibă loc la Moscova, în Uniunea Sovietică, coroborată cu sărbătorirea celei de-a 50 – a aniversare a revoluției din octombrie 1917 și este de la sine înțeles că prototipul s-ar fi numit altfel în acest caz.

Decizia luată de conducere cu privire la schimbarea tipului motorului a condus implicit la o întârziere în prezentarea modelului de serie. Carosierul Bertone, care a fost responsabil cu designul automobilului folosind talentul lui Marcello Gandini care anterior crease stilul lui Lamborghini Miura, s-a aflat în „conflict” deschis cu compania milaneză, care i-a solicitat modificarea parbrizului și înălțarea capotei pentru a permite amplasarea propulsorului V8 de 2.6L. În plus, în timpul unor teste desfășurate în pasul Cisa, cu prototipul echipat cu motor alimentat cu carburatoare, piloții de teste și tehnicienii au descoperit o problemă la alimentarea motorului, aceasta fiind eliminată odată cu adoptarea unui sistem mecanic de injecție SPICA (o subsidiară al lui Alfa Romeo) derivată din cea utilizată pe motorizările cu 4 cilindri de 1.8L exportate pe piețele din America de Nord, cu toate că într-o primă fază se optase pentru un sistem realizat de firma Lucas.

Varianta finală pentru producția de serie a modelului sport Montreal de la Alfa Romeo a fost prezentată cu ocazia Salonului Auto de la Geneva din 1970 și menținea în linii mari conceptul înițial de coupe fastback al prototipului din 1967. Alfa Romeo Montreal, ca și alte modele sport italiene din acea perioadă, adoptă stilul și spiritul înnăscut pentru avangardism și individualitate care a permis să exporte calitatea și rafinamentul în ceea privește designul conform formulei prêt-à-porter, precum creatorii celebrelor case de modă.

Din punct de vedere stilistic, cel mai atractiv element era reprezentat de cele patru faruri rotunde parțial acoperite de grile metalice neobișnuite și care erau retractabile în momentul aprinderii fazei scurte. Un alt element stilistic interesant era fanta de aerisire tip NACA de pe capotă care îndeplinea atât un rol estetic cât și unul funcțional. Tot la această categorie pot fi incluse și fantele de aerisire poziționate central în spatele portierelor care la prima vedere par a contribui la ventilarea habitaclului dar care în realitate au doar un rol pur estetic. În schimb, ca soluție inovativă merită menționată luneta de dimensiuni generoase cu funcție de hayon care permitea un acces facil la portbagaj. Spre deosebire de principalele modele competitoare: BMW 3.0 CS, Citroen SM, Fiat Dino Coupe, Jaguar E-Type sau Mercedes 350 SLC, modelul Alfa Romeo dispunea de un gabarit compact (Lxlxh: 4.220×1.672 x1.205 m, ampatament 2.350 m, greutate 1.270 kg).

ALFA ROMEO – 105 ANI DE ISTORIE CU MODELE PRESTIGIOASE II

Interiorul, configurat după soluția cu 2+2 locuri, oferea o atmosferă premium și de dinamism mulțumită unor materiale precum lemnul, pielea și cromul dar și unor combinații de culori atractive. Tot aici, merită amintite scaunele din față cu tetiere reglabile care ofereau o bună susținere laterală dar și compartimentele cu un volum apreciabil pentru depozitarea obiectelor. Planșa de bord avea un design cu linii drepte tipic pentru modelele sport din anii ’70 și care beneficia în plus de consolă centrală în care erau grupate comutatoarele liniare – culisante pentru sistemul de încălzire – ventilație și comenzile secundare iar numeroasele instrumente de bord erau perfect lizibile și grupate în două alveole. Pentru un confort de înalt nivel erau propuse în standard sau opțional în funcție de piață, numeroase dotări premium precum: instalația de aer condiționat, tapițeria din piele, geamurile acționate electric, volanul reglabil sau radioul cu căutarea automată a posturilor.

Dezvoltat pe o platformă îmbunătățită a modelului de clasă medie Giulia, modelul sport Montreal avea echipat un motor cu 8 cilindri în V la 90 ° care deși era derivat din cel al modelului de competiții Tipo 33, a fost modificat substanțial pentru a-l face mai docil și mai potrivit pentru utilizarea pe drumurile publice. Acesta avea cilindreea de 2.593 cmc și beneficia de soluții rafinate precum: distribuția cu patru axe cu came în chiulasă, alimentarea cu injecție mecanică de concepție SPICA și aprinderea era electronică (o raritate la acea data). Motorul era capabil să dezvolte o putere de 200 CP la 6.500 rpm (77 CP / litru) și un cuplu de 255 Nm la 4.750 rpm care permiteau performanțe sportive: viteză maximă 225 km / h și accelerație 0 – 100 km/h în 7 secunde. Motorul V8 era oferit în combinație cu o rafinată cutie de viteze manuală cu 5 trepte dezvoltată de specialistul ZF, care era cea mai bună cutie disponibilă la acea vreme și capabilă să gestioneze mai bine cuplul motor decât cele realizate la Portello. În plus, această cutie era asistată și de un diferențial autoblocant.

Pentru suspensie, tehnicienii producătorului milanez au optat pentru o schemă cu brațe trapezoidale transversale oscilante și arcuri elicoidale în cazul punții față și cu axă rigidă, brațe longitudinale oscilante, element culisant de ghidare transversală și arcuri elicoidale pe puntea spate, pe ambele punții erau prevăzute bare stabilizatoare și amortizoare hidraulice telescopice. Sistemul de frânare era servoasisat, prevăzut cu dublu circuit și dotat cu discuri ventilate de producție Girling, soluție destul de rar întâlnită la un model de mare serie în timp ce sistemul de direcție era de tipul cu recirculare de bile.

MUZEUL ALFA ROMEO – LA MACCHINA DEL TEMPO

Livrările modelului italian către clienți au început cu o întârziere fiind consemnate doar în primele luni ale anului 1972 datorită fabricii de la Grugliasco de lângă Torino a carosierului Bertone (responsabil cu producția) care era ușor subdimensionată și făcea cu greu față cererilor venite din partea altor producători auto. În Italia prețul de bază al lui Alfa Romeo Montreal era de 5.700.000 lire iar gama de culori disponibile a variat de la albastru mediu, verde, gri Escoli, roșu China, portocaliu și negru, până la nuanțe metalice de maro, argintiu, portocaliu, auriu și verde.

Viziunea de ansamblu al modelului Montreal era mai mult a unui gran turismo rapid și confortabil decât cea a unui model pur sportiv. La primele teste efectuate de presa de specialitate, majoritatea jurnaliștilor au apreciat design-ul exclusiv, performanțele ridicate ale motorului V8, manevrabilitatea schimbătorului de viteze, sistemul de frânare performant și dotările de înalt nivel. În schimb, o parte dintre aceștia, au considerat, trenul de rulare ușor inadecvat pentru un automobil cu performanțe ridicate, în multe cazuri acesta fiind insuficient de echilibrat la reacțiile datorate greutății mari și puterii motorului V8 care, cu aceeași configurație s-a dovedit a fi excelent pe modelul de succes Giulia. Tot la capitolul minusuri aceștia au mai semnalat consumul ridicat de combustibil și vizibilitatea laterală scăzută datorată montantului central lat.

Începând cu anul 1973 este întrodus spoilerul frontal iar echipamentul de dotări opționale este extins cu dotări precum: finisări din lemn suplimentare la interior, radio casetofonul, antena radio sau oglinda retrovizoare exterioară dreapta.

ALFA ROMEO 90 A SERBAT 35 DE ANI DE LA DEBUT

Pentru că era destinat unei clientele cu un anumit rang și datorită prețului destul de ridicat (peste cel al unui Porsche 911 2.2 sau Jaguar E-Type), modelul Montreal nu a înregistrat succesul comercial preconizat de conducerea Alfa Romeo. Așa cum s-a întâmplat și în cazul unor astfel de modele performante, comercializarea modelului Montreal a fost puternic afectată de criza petrolului din anii 1973 – 1974 iar producția nevoită a fi extinsă până în anul 1977. Numărul total de exemplare fabricate a fost de 3925, din care 50 realizate în ultimii doi ani din carieră.

Merită menționat că, versiunile de competiție au fost îmbunătățite cu configurații care, de asemenea, conform reglementărilor, aveau capacități ale motoarelor de 3.000 cmc și dezvoltau până la 340 CP. Din acest motor a derivat și un motor intern pentru cursele marine, care a câștigat campionatul mondial din 1974.

Numărul relativ mic de exemplare produse reprezintă un avantaj pentru acest model exclusiv ale cărui cotații au ajuns la un nivel destul de ridicat. Astfel, pentru exemplarele aflate în condiții discrete cotațiile încept de la 36.000 euro în timp ce exemplarele în condiții de concurs sau perfect restaurate ajung să fie cotate și pentru 81.000 de euro.

Text: Auto Retro Passion

Foto: Alfa Romeo; Auto Retro Passion; Arhivă

Comments are closed.

August 05, 2021